Don't judge a cake by its burned

June 01, 2020



Assalamualaikum..
Salam 1 jun.

Hari-hari meleleh je air liur ni ha, tengok post story kawan-kawan yang jual kek ni.
Sekali tu dia jual kek baru. 
Burnt Cheesecake.

Saya pun duk tanya-tanya jugalah. Ada tak postage ke KL.
Malangnya postcode area rumah ni adalah zone merah. (PKP)
So, dia tak jamin akan sampai cepat, dan tak jamin akan dalam keadaan cantik + elok.

Lama juga lah survey punya survey. 
Ramai juga update story, buat kek tu waktu PKP ni.
'Sis tercabar' hahaha..

Saya minta lah husband tolong belikan Cream Cheese dengan Whipping Cream.
Bahan lain dah ada di rumah. Jadi, boleh la proceed nak membakor. haha.


Bahan-bahan mudah sangat:

250 gram Cream Cheese
1/2 cawan Gula Kastor
125 ml atau 1/2 cawan Whipping Cream
1/2 sudu teh Esen Vanilla
3 Biji Telur


Untuk resepi ni saya cuma blender je semua bahan tu. 
Tak rajin pula nak keluarkan mixer semua tu. Saya guna cara mudah je lah ye.
Bila blend tu cantiklah tekstur kejadiannya.

Dah siap blender, saya letak dalam loyang 4 segi.
Sebab xde loyang bulat. Cukup2 adunan untuk 1 loyang tu. 
Nak merasa sikit je, jadi xlah membazir.


Saya dah panaskan oven 10 minit suhu 200 Celcius.
Lepas tu masukkan adunan tadi. Setkan pula 1 jam suhu 200 Celcius.
Sedia untuk di bakar!




JENG..JENG..JENG......





Terkesima saya sekejap.
Ini terlebih burnt weyh!
hahaha...
Saya rasa kena kurangkan masa lah.
Jangan percaya dengan resepi2 dari blog yang di Google tu.









Hatiku sayu, Reality Tak sama macam dalam fantasi (Dalam gambar).
Tapi bawah dia lembut, kira menjadi lah jugakannnn.




Waktu mula-mula nak potong tu.
Alahai, kerasnyaa.. bila sampai dekat bawah.
Eh lembut je lah.. Putih kekuningan gituh.






Alhamdulillah, Sedap.
So, Don't judge a cake by its burned.

...



Selamat Mencuba!









You Might Also Like

0 comments